Een parodie op woningaankopen

Rob Remmerwaal is een specialist op zijn vakgebied. Na jaren voor zijn gevoel onderbetaald te zijn heeft hij nu een passende baan gevonden die flink meer betaalt. Maar het werk is bepaald niet vlak om de hoek. En elke morgen 135 km heen en `s avonds weer 135 km terug naar huis te rijden in de Nederlandse verkeerssituaties zal vlug vervelen of zelfs ergeren.

Een regionale makelaar wordt gepolst over een mogelijke verkoopopbrengst van zijn woning. De schatting is € 270.000,- en hij wordt aangeraden om te beginnen met een vraagprijs van € 279.000,-. Met de huidige situatie op de woningmarkt valt dat Rob wat tegen en, je weet het nooit, wil hij beginnen met een vraagprijs van € 297.000,-. Zakken kan altijd nog. Aldus geschiedt.

Elsje van Vliet neust wat op Funda op zoek naar een mooie woning in haar buurt. Zij heeft pas haar appartement verkocht met een leuke overwinst. Haar salaris is ruim voldoende voor een woning van € 300.000,-, los nog van haar spaargeld. Ze ziet de vrijstaande woning van Rob en die staat haar wel aan. Ze vraagt een bezichtiging aan en de verkoopmakelaar merkt duidelijk aan haar dat ze zeer serieus geïnteresseerd is.

Nadat ze een dag nog heeft nagedacht besluit ze een bod uit te brengen van € 280.000,-. De verkoopmakelaar reageert met de mededeling dat de verkoper misschien wel iets tegemoet wil komen, maar dat er veel interesse is voor de woning en haar bod onacceptabel is. Na nog wat heen en weer bieden komen ze op een koopsom van € 289.000,-. Iedereen blij! Rob krijgt € 19.000,- meer dan de eerste schatting. De verkoopmakelaar krijgt meer beloning, want zijn courtage is een percentage van de koopsom. En Elsje is blij met de woning en heeft maar mooi zelf € 8.000,- van de vraagprijs afgekregen. En als je verwacht of zeker weet dat je de aankoopsom gemakkelijk kunt financieren, hoef je toch niet moeilijk te doen over een paar duizend euro?

De woningfinanciering is geen enkel probleem. De waarde van de woning is wat een gek er voor geeft en wordt getaxeerd op € 289.000,-. Haar salaris is ook ruim voldoende. Elsje vindt ook dat zij niet te veel heeft betaald, want uit de taxatie blijkt toch dat de woning het betaalde bedrag waard is?

Ook onze nationale en gemeentelijke overheden varen hier wel bij:

  • De overdrachtsbelasting bedraagt € 5.780,- i.p.v. € 5.400,-.
  • De gemeente kan een hogere WOZ-waarde vaststellen. En de gemeentelijke belastingen worden deels berekend over de WOZ-waarde en worden dus ook hoger.
  • In de aangifte IB is het zgn. eigenwoningforfait een percentage van de WOZ-waarde. En een hoger eigenwoningforfait betekent minder belastingaftrek voor de betaalde hypotheekrente.

De nieuwe buren zijn er financieel wat minder blij mee. Als zij in een vergelijkbare woning wonen gaat bij hen ook de WOZ-waarde wat extra omhoog met alle gevolgen van dien. Dat hun woning meer waard is geworden is leuk, maar zolang je er in woont, heb je daar niets aan. En als ze hun woning met overwaarde verkopen, zullen toch ook weer meer moeten betalen voor een gelijkwaardige woning.

Enige tijd later hoor je in het journaal dat het CBS heeft berekend dat de woningprijzen het afgelopen kwartaal weer met 3,4% zijn gestegen. En Elsje moppert dat het voor haar zoon zo steeds moeilijker wordt om nog een voor hem betaalbare woning te kopen.

Gelukkig voor haar gemoedsrust heeft zij niet in de gaten dat die plusminus € 19.000,- die ze te veel betaald en geleend heeft, zij toch uit haar eigen zak moet betalen, maar dan via de aflossing op haar hypotheekschuld en dat zij 30 jaar lang meer rente betaalt.